Finse sauna uitleg

Finse sauna origine

Finse Sauna

Finse sauna
De Finse sauna is een substantieel onderdeel van de Finse cultuut. Er zijn 5 milioen inwoners en meer dan 2 miljoen sauna's in Finland, een gemiddelde dus van 1 sauna per gezin. Voor de Finnen is de sauna een oord van relaxatie met vrienden en familie en een plaats voor physieke en mentale herbronning. Finnen denken niet dat een sauna een luxe ding is maar een noodzakelijkheid. Voor dat er klinieken en medische verzorging was barden de moeders hun kinderen in de sauna, deze plaats is de meest zuivere van de woning.

De sauna is zo een oud fenomeen dat de herkomst nog met moeite te herhalen is.Er waren in Europa al vele badhuizen, maar over Finse baden vond je weinig documentatie tot de 16 de eeuw.

Volgens de bewoning van Russen en Zweden in Finland is het mogelijk dat er daar ook invloeden zijn ontstaan. Het was gedurende de reformatie in Scandinavië dat de populariteit ontzettend groeide en uitstraalde naar Europa en andere landen. Honderden jaren geleden was het een rariteit dat de mensen zich wasten, toen was het al een regelmaat om 1 x per week zich te reinigen in de sauna.

Een reden waarom de sauna cultuur tot de favorieten behoorde was de vele verscheidenheid van sauna's. Als de Finnen verhuisden was een sauna het eerste dat ze bouwden, je kon er in leven , in koken op het vuur, je reinigen met warm water en vooral een plaats realiseren met een steriele omgeving. In de koude regionen was het ook de eerste plaats om zich lekker op te warmen, alhoewel ze er in de zomerperiode evenveel gebruik van maakten.

Sauna's zijn een integraal deel van de Finse samenleving. Je kan ze vinden langs de kusten, maar ook op talrijke privé eilandjes, in privé apartementen, in bedrijven, tot zelfs in een mijn van 1400 meter diepte (Pyhäsalmi Mine), en in het Finse parlement. De sauna is een onderdeel van de internationale identiteit van Finland.

De finnen die de mogelijkheid hebben gebruiken minstens éénmaal per week de sauna, de traditionele sauna dag is de zaterdag.mannen en vrouwen in de sauna

De Sauna traditie is zo sterk dat ook de Finnen in het buitenland willen genieten van een Finse sauna. Dat is ook de reden dat de Finse kerk in Rotherhithe in Londen hun eigen sauna hebben. Finse soldaten die een vredestaak hebben in verre landen zijn bekend om hun saunagebruik.Finse Vihta (of vasta) gemaakt van beukentakjes word gebruikt om de doorbloeding en de massage van de huid te bevorderen.

Een sauna nemen begint bij het zitten in de hete kamer, normaal opgewarmd van 80 tot 110 graden Celcius voor een tijdje. daarna word er water opgegoten op de stenen van de saunaoven( kiuas) om stoom (löyly) te creëren en zo de vochtigheid en de temperatuur nog te verhogen. Dit geeft een relaxerend effect van de spieren en helpt tot verkalming van eventuele muggenbeten.

Het is dan ook de gewoonte om het lichaam af te koelen door het nemen van een koud waterbad in het zwembad, het meer, of een koude douche na het sauna gebruik. In de winter houden de Finnen er van om zich in de verse sneeuw te rollen bij het verlaten van de sauna, of zelfs een gat te maken in het ijs van het meer en daarin even te plonsen voor sterke afkoeling.

Na deze afkoelingsessie gaan ze even zitten en drinken wat bier of een soft drankje alvorens de hele beleving herstart. Dit kan afhangen volgens de persoon en kan meerdere malen achter elkaar plaatsvinden volgens persoonlijke voorkeur.

Gewoonlijk neemt iedereen 2 tot 3 cyclussen voor een volledige sauna gang in een tijdspanne van 30 minuten tot 2 uur. In de buitenhuizen op de eilanden of in de vakantiehuizen van de Finnen kan dit wel een hele nacht duren. Zeker in de zomer als het bijna de hele nacht klaar is. Voor de meeste Finnenis de sauna een bijna heilge plaats. Daarom is het ook ongepast om te vloeken in de sauna! Een rustig gesprek daarentegen is wat zeker kan er word dan ook vermeden om controversiele gesprekken te voeren of te argumenteren. In de sauna worden er ook geen titels gebruikt zoals minsiter of eerwarde enz. iedereen is daar gelijk en niet meer- of minderwaardig.In de Finse folklore is de sauna het huis van het sauna elfje of de sauna geest (saunatonttu).

Wassen na saunagebruikEen intense wasbeurt beëindigt de saunagang.

Soms gaan mannen en vrouwen samen in de sauna soms ook niet. Iemand die in Finland is opgegroeid zijn er instinctive regeltjes maar deze zijn niet gemakkelijk in woorden uit te legen. Alles hangt af van ruimte, compositie, relaties, leeftijdsstructuur van de groep. Er zijn drie basisinzichten : Iedereen kan in de sauna gaan op dezlfde tijd, mannen en vrouwen mogen een aparte sauna nemen of je kan per familie apart in de sauna gaan, gemixte sauna bezoekers komen meestal voor bij jongeren en zijn eigenlijk wat raar voor wat oudere saunagangers of meer conventionele bezoeken. Het is gebruikelijk dat teenagers niet meer samen met hun ouders naar de sauna gaan in de puberteit en later.

Het is "not done" om in de sauna enige kleding te dragen, het is wel acceptabel om een klein handdoekje (pefletti) te gebruiken om op te zitten, of een wegwerptissue om de vochtigheid op te vangen en de banken wat te beschermen tegen zweetvocht dat zouten bevat en zo vlekken kunnen veroorzaken op het hout. Bij het afkoelen is het wel gebruikelijk om het lichaam in een handdoek te wikkelen, alhoewel de sauna gemengd kan gebruikt worden is het zeker geen sexuele plaats. In publieke sauna's kan er chloor gebruikt worden voor hygienische reden. Als er zwemkledij wordt gebruikt uit openbare zwembadden zal de chloor verdampen en kan irritatie op de luchtwegen veroorzaken en mensen met astma of zekere allergiën irriteren.

Bezoekers in Finland worden dikwijls geinviteerd bij de Finnnenin de sauna, ook in bedrijven. Je mag deze weigeren maar dat geeft geen goede indruk bij uw gastheer. Bij bedrijven kan het meestal zijn dat een goede deal hiermee word afgesloten. In private huizen of zomerhuizen warmt men de sauna op ten gunste van de gasten het weigeren ervan zal moeilijker zijn.

ROOKSAUNA

ROOKSAUNA !

De "savusauna" (rooksauna) is een speciale sauna zonder schouw, er wordt hout gestookt  en de sauna ruimte gevuld met rook als de sauna op temperatuur is, wordt het vuur gedoofd en de rook geventileerd. De residu warmte is voldoende om een volledige sauna gang te realiseren.

.